Aντλίες θερμότητας

 

Μύθοι και αλήθειες για την απόδοσή και τα πλεονεκτήματά τους έναντι άλλων “παραδοσιακών” λύσεων σε θέρμανση και κλιματισμό.

                                                                                        

Πολλοί από εσάς ψάχνετε κάθε Φθινόπωρο τον καλύτερο τρόπο για να καταφέρετε να ζεστάνετε αποτελεσματικά το σπίτι σας τον επερχόμενο χειμώνα. Παράλληλα ανησυχείτε έντονα για τα χρήματα που θα αναγκαστείτε να βγάλετε από την τσέπη σας, καθώς τα οικονομικά του κάθε νοικοκυριού είναι πλέον πιο “σφιχτά”.  Με την τιμή του πετρελαίου στα ύψη, αναζητάτε κάτι καινούργιο, με καλύτερη απόδοση και χαμηλό κόστος. Ποιές είναι όμως εκείνες οι λύσεις που πραγματικά μπορούν να συνδυάσουν απόδοση και οικονομία;

 

Πολλές εναλλακτικές – μία πραγματική λύση

 

Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να πάρετε διάφορες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσετε το κρύο: από το να ντύνεστε.. πιο ζεστά μέσα στο σπίτι μέχρι να βγάλετε από την αποθήκη την “αρχαία” ξυλόσομπα, που χρησιμοποιούσε ο παππούς σας. Καμία από αυτές όμως δεν αποτελεί μια μια σοβαρή λύση, ειδικά όταν έχετε παιδιά στο σπίτι, σωστά; Αυτό που χρειάζεται να κάνετε λοιπόν είναι να κινηθείτε έξυπνα: να κάνετε μια σοβαρή έρευνα αγοράς, κατά την οποία θα συγκρίνετε τα πραγματικά πλεονεκτήματα της κάθε περίπτωσης, για παράδειγμα της ηλεκτρικής θερμάστρας, του λέβητα pellet και φυσικού αερίου, των air condition, των αερόθερμων κτλ.

 

Με τις πρώτες πληροφορίες που θα συλλέξετε, δεν θα δυσκολευτείτε να συμπεράνετε ότι η κάθε μια από αυτές τις προτάσεις, δεν αποτελεί μια ενδεδειγμένη και αξιόπιστη λύση, καθώς:

 

  • ·Έχουν υψηλό κόστος, σε σχέση με την απόδοσή τους.
  • ·Είναι ενεργοβόρες, δηλ. “καίνε” πολύ καύσιμο, ρεύμα, ξύλα κτλ.
  • ·Καλύπτουν μόνο περιορισμένους χώρους (π.χ. Τα air condition, τα ηλεκτρικά σώματα κ.α.)
  • ·Ρυπαίνουν το περιβάλλον (με καπνό και άλλους ρύπους) αλλά και το σπίτι σας, με τα υπολλείμματα της καύσης ή της μεταφοράς της πρώτης ύλης μέσα στο σπίτι (όπως π.χ μία σόμπα ή ένα τζάκι που καίει ξύλα)

 

Από την άλλη πλευρά, η πραγματική λύση έχει όνομα και αδιαμφησβήτητα πλεονεκτήματα: είναι οι αντλίες θερμότητας Climaveneta!

 

Τί είναι και πως δουλεύουν

Η αντλία θερμότητας είναι ένα σύστημα θέρμανσης που μεταφέρει το χειμώνα τις θερμίδες από μια ψυχρή πηγή, δηλαδή τον εξωτερικό αέρα, σε μια θερμή περιοχή, δηλαδή το εσωτερικό περιβάλλον του σπιτιού. Αυτή η διαδικασία γίνεται χωρίς καμία καύση.

Η βασική ιδιότητα αυτής της "μηχανής" είναι ότι μεταφέρει θερμότητα. Εδώ αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ποσότητα ενέργειας που μεταφέρει είναι 2,5 έως 3,5 φορές περισσότερη από την ποσότητα ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της μεταφοράς αυτής!

Η λειτουργία της βασίζεται σε ένα απλό σύστημα εναλλαγής θερμότητας, παρόμοιο με αυτό του ηλεκτρικού ψυγείου που έχουμε στο σπίτι μας, αλλά εξοπλισμένο με τελευταίας γενιάς τεχνολογίες, όπως ηλεκτρονικό έλεγχο και προγραμματισμό, ρύθμιση εξαρτημάτων με τεχνολογία inverter κ.λπ.

 

Μύθοι και αλήθεις για τις αντλίες θερμότητας

Οι περισσότεροι που δεν ξέρουν τί είναι μια αντλία θερμότητας, πιστεύουν συχνά διάφορους “μύθους” που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τη λειτουργία και τα πλεονεκτήματά τους. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε πίσω τη... “μυθολογία” και να μιλήσουμε με δεδομένα και στοιχεία, ξεκαθαρίζοντας μια για πάντα το τοπίο:

 

Μύθος Νο1: “οι αντλίες θερμότητας είναι μόνο για θέρμανση”

- Λάθος: οι αντλίες θερμότητας μπορούν να προσφέρουν ψύξη σε χώρο κάθε μεγέθους, ανάλογα με τη συσκευή που έχει επιλεχθεί. Επιπλέον, μπορεί να προσφέρει ζεστό νερό για κάθε χρήση

όλο το χρόνο!

 

Μύθος Νο2: “είναι μεγάλες σε μέγεθος “μηχανές” και προορίζονται μόνο για επαγγελματική χρήση”.

-Λάθος: οι αντλίες θερμότητας μπορούν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν και για οικιακή χρήση, με την τοποθέτηση των αντίστοιχων μοντέλων.

 

Μύθος Νο3: “καίνε το ίδιο ρεύμα με ένα inverter”.

-Λάθος: H απόδοσή τους έχει πιστοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο και από έρευνα του Πολυτεχνείου (http://www.lsbtp.mech.ntua.gr/index.php?q=img_assist/popup/1105) .  Είναι με διαφορά το οικονομικότερο σύστημα θέρμανσης που μπορεί να επιλεχθεί τόσο για επαγγελματική όσο και για οικιακή χρήση.

 

Πηγή: www.climaveneta-economy.gr