Γεωθερμία : μεγάλα οφέλη για το χρήστη και για το περιβάλλον!

 

Η ίδια η Γη μας δίνει απλόχερα τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την τεράστια ενέργειά της, χωρίς να βλάπτουμε το περιβάλλον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θέρμανση & ψύξη κτιρίων μέσω της Γεωθερμίας.

                                        

Γεωθερμία ή Γεωθερμική ενέργεια ονομάζουμε τη φυσική θερμική ενέργεια της Γης, η οποία διαρρέει από το εσωτερικό του πλανήτη προς την επιφάνεια ή απορροφάται από την ηλιακή ακτινοβολία και έχει ως αποτέλεσμα τη διατήρηση της θερμοκρασίας του εδάφους λίγο πολύ σταθερή όλο το χρόνο, χειμώνα καλοκαίρι, κοντά στους 17°C.

 

Που βρίσκουμε αυτή την ενέργεια

Ακριβώς κάτω από τα… πόδια μας, σε οποιοδήποτε σημείο ! Ξεχάστε τις ιαματικές πηγές, πίδακες και ατμούς που υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα μέρη της γης. Υπάρχει αρκετή ενέργεια στην επιφάνεια του εδάφους ΠΑΝΤΟΥ και οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας Climaveneta μπορούν να την αξιοποιήσουν τόσο για θέρμανση το χειμώνα, όσο και για κλιματισμό το καλοκαίρι.

 

Πώς την αξιοποιούμε για θέρμανση ή κλιματισμό

Τοποθετώντας ένα δίκτυο σωληνώσεων νερού (το αποκαλούμε γεωθερμικό εναλλάκτη) μέσα στο έδαφος (σε βάθος 2-3μέτρων), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη δωρεάν αυτή ενέργεια της γης προς όφελός μας. Ο γεωθερμικός εναλλάκτης μπορεί να είναι κάτω από τον κήπο του σπιτιού ή το parking ενός μεγαλύτερου κτιρίου. Η αξιοποίηση της γεωθερμίας γίνεται αποκλειστικά και μόνο με τη βοήθεια της αντλίας θερμότητας.

 

Θυμίζουμε ότι η αντλία θερμότητας είναι μία συσκευή που ξεχωρίζει από τα συμβατικά συστήματα καθώς μεταφέρει θερμότητα - από ένα χώρο σε άλλο - αντί να την παράγει. Στην περίπτωση της γεωθερμίας, μεταφέρει θερμότητα το χειμώνα από τη γη προς το εσωτερικό του σπιτιού ή κτιρίου και το ανάποδο το καλοκαίρι. Τότε, αφαιρεί θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού (άρα ψύχοντας το) και τη μεταφέρει στο έδαφος. Αυτή τη διαδικασία την πραγματοποιεί καταναλώνοντας μόλις το ¼ της ενέργειας που θα απαιτούσε ακόμα και το πιο σύγχρονο σύστημα καυστήρα / λέβητα πετρελαίου ή φυσικού αερίου!

Που μπορεί να εφαρμοστεί

Κυριολεκτικά παντού: η γεωθερμία μπορεί να δώσει λύσεις τόσο σε νέα κτίρια κατοικιών κάθε μεγέθους όσο και σε επαγγελματικούς χώρους, όπως συγκροτήματα τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχεία, θερμοκήπια, κτίρια γραφείων, κολυμβητήρια.

Στο εσωτερικό του κτιρίου η γεωθερμία συνδυάζεται άψογα τόσο με τα διαδεδομένα συστήματα ενδοδαπέδιας σωλήνωσης όσο και με αεραγωγούς, με  fan coils κ.λ.π. Πολύ σημαντικό είναι ότι η κεντρική μονάδα ή αλλιώς "Γεωθερμική αντλία θερμότητας" έχει μικρές διαστάσεις και μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιονδήποτε μικρό αποθηκευτικό χώρο. Η Climaveneta είναι από τις πλέον ειδικευμένες εταιρίες γεωθερμικών αντλιών θερμότητας στον κόσμο και η Νο1 στην Ευρώπη.

 

Επωφεληθείτε και εσείς από την δωρεάν ενέργεια της Γης!

Πηγή: www.climaveneta-economy.gr